Reboot je gezondheid in 24 uur cover

Bestseller & 10e druk: Reboot je gezondheid in 24 uur!

11 mei 2020

Verander je dagelijkse gewoontes, van opstaan tot slapengaan.

Gezond-zijn, het prijkt meestal in de top vijf van ieders wensenlijstje, zo ook bij dat van mij. Maar hoe bereik je dat, gezond-zijn? Ikzelf merkte dat mijn gezondheid met sprongen vooruitging door het drinken van groentesappen; zo is uiteindelijk ook Sapje ontstaan. Maar naast gezonde voeding is er nog zoveel meer dat je helpt ultieme gezondheid te bereiken.

Vanaf het begin van Sapje had ik al een droom om een boek te schrijven over gezonde levensstijl, en dan een boek dat echt compleet anders zou zijn dan alle andere gezondheidsboeken. Na vier jaar van keihard werken, in de late avonduurtjes, het weekend en zelfs tijdens de geboorte van onze dochter, is dat boek er nu! Reboot je gezondheid in 24 uur is een praktisch toepasbaar boek dat je vanaf de eerste pagina tot het einde aan het denken zet en dat je helpt bewuster keuzes te maken die bijdragen aan een gezonde leefstijl, vanaf het moment dat je opstaat tot het slapengaan. Een must voor iedereen die zijn gezondheid wil rebooten!

Jaarrond medicatie

Voordat ik met Sapje begon, leidde ik een turbulent, en in de ogen van veel mensen, succesvol leven. Ik was als zeer jonge ondernemer eigenaar van een succesvol bedrijf, had een goed salaris en reed in een mooie sportwagen. De keerzijde hiervan was dat ik continu last had van allergieën en astma, het jaar rond veel medicijnen gebruikte, slecht sliep en dus vaak moe was, kampte met een slechte huid, een onderkin en te veel buikvet en daarnaast had ik last had van stress en depressieve gevoelens. Kortom, ik was eigenlijk best wel ongelukkig en ongezond. Mijn lichaam gaf jarenlang het signaal af dat ik inmiddels code rood had bereikt, maar de ernst hiervan drong niet tot mij door en ik begreep niet hoe het kwam dat ik mij zo ontzettend slecht voelde.

Reboot je gezondheid in 24 uur cover

Van ongezonde levensstijl naar een bewuste leefstijl

Dit veranderde toen ik mijn huidige vriendin Rosalynn (en medeoprichter van Sapje) ontmoette. Zij studeerde op dat moment voeding en diëtiek, een voor mij nog onbekende studie. Door haar begon ik me te verdiepen in voeding en het effect dat voeding op gezondheid heeft. Hoe meer ik hierover las, hoe enthousiaster ik werd. In acht jaar tijd verslond ik honderden boeken, documentaires en YouTube-filmpjes over eten en gezondheid. Ik bezocht seminars en workshops en na het lezen van nog eens vele duizenden blogs, wetenschappelijke artikelen en websites, ging het roer bij mij drastisch om

Door zelfstudie en -onderzoek kwam ik erachter dat ik coeliakie (auto-immuunziekte die geactiveerd wordt door het eten van gluten) had, en om gezonder te kunnen leven, wilde ik alles wat ik leerde in de praktijk brengen. Dat viel niet mee want ik vond niet één antwoord op de vraag wat een gezonde levensstijl inhield en hoe ik dit zou kunnen bereiken?

Waar moest ik beginnen?

Met honderd procent biologisch eten? Het gebruiken van natuurlijke huidproducten en schoonmaakmiddelen? Het plaatsen van zuiverende planten in huis en kraanwater filteren? Of juist met de aanschaf van een stralingsarme Wifi-router? Het drinken van groentesapjes en het dragen van kleding van natuurlijke materialen? Of juist mijn huid onbeschermd blootstellen aan de zon en een krukje op de wc gebruiken om beter te kunnen poepen? Een van de eerste stappen die mijn vriendin en ik zetten, was het aanleggen van een moestuin met rondscharrelende kippen en het oprichten van Sapje. Ik zei mijn oude levensstijl en ongezonde voeding vaarwel, koos in plaats daarvan voor nieuwe gewoontes en paste mijn dagelijkse rituelen aan.

Sindsdien is mijn gezondheid nog nooit zo goed geweest: mijn huid is gezond, ik slaap als een os en ik heb geen hoofdpijn of depressieve gedachtes meer, ik kom geen ongewenste kilo’s meer aan en ik heb sindsdien geen medicijn meer geslikt. En dat gun ik iedereen!

Foto auteur Joel Goudsmit met gezin

Het boek waarnaar ik op zoek was

Reboot je gezondheid in 24 uur is het boek geworden dat ik destijds zelf zocht, maar niet kon vinden: een boek dat alles over je gezondheid van A tot Z binnen één kaft samenvat en wat je gelijk in de praktijk kunt toepassen. Ik neem je mee langs allerlei dagelijkse gewoontes en ochtend-, middag- en avondrituelen. Ik probeer je aan het denken te zetten over welke (on)gezonde keuzes jij (on)bewust maakt en welk effect dit op je gezondheid heeft. In begrijpelijke taal heb ik alle opgedane kennis en mijn praktijkervaring opgetekend, probeer ik antwoord te geven op al je gezondheidsvragen, geef ik tips en beschrijf ik leuke weetjes, afgewisseld met feiten en een aantal handige recepten waarmee je zelf bijvoorbeeld tandpasta, afwasmiddel of deodorant kunt maken. En als bonus staan achterin het boek praktische checklists en een lijst met gezonde producten die ik je absoluut wil aanraden.

In Reboot je gezondheid leer je onder andere:

 • Waarom je hurkend zou moeten poepen.
 • Dat je alleen je huid moet wassen en verzorgen met natuurlijke producten die je ook echt kan opeten.
 • Waarom je fruit alleen in het seizoen zou moeten eten.
 • Om minder tijd te spenderen op je beeldscherm.
 • Hoeveel water je eigenlijk zou moeten drinken op een dag en dat 8 glazen water per dag niet klopt.
 • Dat je zeer divers moet bewegen voor lichamelijke gezondheid.
 • Dat de lucht in je huis vaak nog meer verontreinigd is dan buitenshuis.
 • Hoe je gezonde en ongezonde voeding en producten in de supermarkt herkent.
 • Dat je juist natuurlijke vetten moet eten.
 • Waarom je moet koken met gezonde pannen.
 • Waarom je je met koud water zou moeten wassen.
 • Dat moderne kauwgom voornamelijk uit plastic bestaat.
 • Hoe je op een natuurlijke manier je huis kan schoonmaken.
 • Dat je maar enkele kopjes koffie per week zou moeten drinken.
 • Dat het oerdieet en veganisme allebei niet ultiem gezond voor je zijn en welke voeding dan wel bij je past.
 • Dat je je huid onbeschermd aan de zon moet blootstellen.
 • Waarom calorieën tellen zonde van je tijd is.
 • Het belang van het ontgiften van je lichaam.
 • Waarom elektrosmog je gezondheid kan schaden.
 • Waarom je biologische natuurlijke kleding zou moeten dragen .
 • Hoe je je eigen tandpasta, deodorant en wasmiddel maakt.

Als jij openstaat voor verandering kan Reboot je gezondheid in 24 uur jouw gids worden op weg naar een ultieme gezondheid waarmee je niet alleen het leven voor jezelf gezonder inricht, maar ook voor je medemens en de wereld om ons heen.

Reboot je gezondheid in 24 uur kan je bestellen
via bol.com.
Je kunt het natuurlijk ook als Ebook bestellen.

Bekijk hier een interview op Kukuru met Giel Beelen

Bekijk hier een interview over het boek met Juglen Zwaan

Bekijk hier een interview op The Trueman show met Jorn Luka

Reviews Reboot je gezondheid

sapje Avatar

Dit artikel is geschreven door sapje

Lees meer over Joël